Definitie van Coaching

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige een-op-een-relatie. De coachee (jij) leert, en de coach (ik) ondersteunt en begeleidt dit leerproces. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald. Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit en professionele bekwaamheid van de coachee, dus van jou. 

Een coach begeleidt mensen die iets in hun leven willen veranderen of met een ontwikkelingsvraagstuk zitten. De coach begeleidt, adviseert en traint de coachee zo nodig op het niveau van gedrag en denken. Hij gebruikt hierbij technieken uit verschillende disciplines zoals de psychologie, psychotherapie en pedagogiek. Coaching is ook bij uitstek geschikt voor mensen met keuzevragen, bijvoorbeeld: wat wil ik met mijn werk?

Men spreekt ook wel van life coaching wanneer de coach zich vooral richt op het begeleiden en vormen van een enkel individu. Je zou de life coach in dit geval kunnen zien als een persoonlijke begeleider en psycholoog zonder wetenschappelijke achtergrond in één.

Kenmerkend aan een coachingstraject is dat de coach door de coachee wordt uitgezocht. De coachee bepaalt het doel. De coach stelt vragen, geeft adviezen en voegt waar nodig kennis toe. De coachee blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissingen.

Personal coaching helpt je om patronen te doorbreken, issues te verhelderen en dingen inzichtelijk te maken.

Net als een loopbaanadviseur kan ook een coach advies en begeleiding geven bij het richting geven aan een loopbaan.

Waarom zou je gebruik maken van
      een coachingstraject?

Heb je moeite met een of meer van de volgende punten:

 • Grenzen stellen en bewaken

 • Stress verminderen

 • Balans vinden voor jezelf, relaties en werk

 • Perfectionisme, ‘please’ gedrag, controle en je Innerlijke criticus

 • Verminderen van faalangst

 • Versterken van je zelfvertrouwen

 • Leren omgaan met een chronische ziekte

 • Meer in contact komen met je gevoel

 • Leeftijdsdip

 • Jezelf terugvinden na een hectische periode

 • Herstellen of voorkomen van een burn out

 • Mindfulness, weer bewuster genieten van hier en nu

 • Maken van keuzes

Dan is een coachtraject voor jou de juiste keus.

SALTED--21.jpg

Hoe gaan we samen aan het werk?

Je maakt een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijken we eerst of er een klik is, die maakt dat we samen kunnen werken. Dan verkennen we jouw hulpvraag en stellen een doel voor het coachingstraject.

We maken samen het coachcontract op. Dit is voor jou en voor mij belangrijk. We spreken af wat jij van mij mag verwachten, het aantal sessies dat we denken nodig te hebben, wat ik van jou verwacht en wat de kosten zijn. 

Aan het eind van dit gesprek maken we een afspraak voor het eerste coachgesprek.

Duur van een coachgesprek en coachingstraject

De coach gesprekken duren gemiddeld 1 uur per gesprek.  Indien praktisch wenselijk kan het ook langer. 

Een coachingstraject zal bestaan uit 6 tot 8 gesprekken. Het aantal gesprekken bepalen we samen en is afhankelijk van de situatie. Ook kan de afspraak gemaakt worden dat we na een coachtraject nog een aantal keer afspreken. Zogenoemde follow up gesprekken voeren we (na een paar maanden) om te beoordelen of alles nog goed loopt en welke ondersteuning je eventueel nog wenst.  

Coachgesprekken kunnen ook online, bijvoorbeeld via Teams of ZOOM. Deze gesprekken verschillen inhoudelijk niet met de live coachgesprekken alleen ben je thuis in jouw vertrouwde omgeving. 

Ook kan je kiezen voor E-coaching. Deze manier van coaching is volledig via email.  Het kennismakingsgesprek is dan wel een onlinegesprek zodat we elkaar kunnen leren kennen en kunnen kijken of er een klik is. De andere contacten vinden vervolgens via e-mail en op ieder gewenst moment plaats. Ik benader je met dezelfde vragen en geef je dezelfde opdrachten, maar dan schriftelijk via e-mail. 

Na online of E-coaching plan ik follow up calls. Na een aantal weken bel ik je om te kijken of het nog goed gaat en of je nog ondersteuning van mij nodig hebt. 

Tijdens het coachingstraject en  aan het eind van ieder coachingstraject zal ik je vragen om een evaluatieformulier in te vullen. Voor jou om te zien welke stappen je hebt gemaakt. En voor mij handig om te zien wat ik kan verbeteren in mijn coaching. 

Al onze gesprekken zijn vertrouwelijk en worden niet gedeeld met derden. Ik houd een dossier bij, waarin een samenvatting van onze gesprekken wordt opgenomen. Jouw dossier bewaar ik twee jaar na afsluiten van het coachtraject, waarna het eigenhandig wordt vernietigd. Tussentijds kan (uitsluitend) jij ten alle tijden jouw dossier ten alle tijden opvragen.
Privacy
Annuleren
Afspraken kunnen onder opgaaf van reden tot 24 uur van te voren worden geannuleerd. Indien binnen 24 uur wordt geannuleerd en in geval van ‘no show’ wordt de gereserveerde tijd voor de sessie in rekening gebracht.
SALTED--20.jpg