top of page

Definitie van Therapie en Coaching

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige een-op-een-relatie. De coachee (jij) leert, en de coach (ik) ondersteunt en begeleidt dit leerproces. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald. Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit en professionele bekwaamheid van de coachee, dus van jou. 

Een coach begeleidt mensen die iets in hun leven willen veranderen of met een ontwikkelingsvraagstuk zitten.

Psychosociaal therapie is een professionele vorm van individuele hulpverlening, dat in Nederland valt onder de complementaire zorg (zorg dat zorgverzekeraars onderbrengen bij alternatieve geneeswijzen).  Het doel is om jou te ondersteunen bij je herstel, gebaseerd op vertrouwen en vrijwilligheid. Misschien wil je je veerkracht versterken, misschien loop je tegen uitdagingen aan waar je je niet tegen opgewassen voelt. Of worstel je met disfunctioneel gedrag en destructieve patronen. Deze vorm van hulpverlening is effectief bij burn-out, depressieve klachten, faalangst, somatische klachten zonder medische oorzaak, stagnerende rouw enz.

Waarom zou je gebruikmaken van
      een coachingstraject of therapie?

Heb je moeite met een of meer van de volgende punten:

 • Grenzen stellen en bewaken

 • Stress verminderen

 • Balans vinden voor jezelf, relaties en werk

 • Perfectionisme, ‘please’ gedrag, controle en je Innerlijke criticus

 • Verminderen van faalangst

 • Versterken van je zelfvertrouwen

 • Leren omgaan met een chronische ziekte

 • Meer in contact komen met je gevoel

 • Leeftijdsdip

 • Jezelf terugvinden na een hectische periode

 • Herstellen of voorkomen van een burn out

 • Mindfulness, weer bewuster genieten van hier en nu

 • Maken van keuzes

Dan is een coachtraject voor jou de juiste keus.

Worstel je met een of meer van de volgende punten:

 • last van paniekaanvallen en angstklachten

 • in een burn-out zit of stress ervaart

 • een trauma hebt te verwerken

 • gevoelens van schuld of schaamte ervaart

 • het binnen je relatie niet lekker loopt

 • je wilt werken aan je persoonlijke ontwikkeling

 • je niet meer weet wat je wil in je leven of werk.

Dan is therapie voor jou de juiste keus.

SALTED--21.jpg

Hoe gaan we samen aan het werk?

Je maakt een afspraak voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijken we eerst of er een klik is, die maakt dat we samen kunnen werken. Dan verkennen we jouw hulpvraag en beslissen samen of dit een coach-traject wordt of therapie en stellen een doel .

We maken samen het contract op. Dit is voor jou en voor mij belangrijk. We spreken af wat jij van mij mag verwachten, het aantal sessies dat we denken nodig te hebben, wat ik van jou verwacht en wat de kosten zijn. 

Aan het eind van dit gesprek maken we een afspraak voor het eerste gesprek.

Duur van een coachgesprek, coachingstraject en therapie.

De coach gesprekken duren gemiddeld 1 uur per gesprek.  Indien praktisch wenselijk kan het ook langer. 

Een coachingstraject zal bestaan uit 6 tot 8 gesprekken. Het aantal gesprekken bepalen we samen en is afhankelijk van de situatie. Ook kan de afspraak gemaakt worden dat we na een coachtraject nog een aantal keer afspreken. Zogenoemde follow up gesprekken voeren we (na een paar maanden) om te beoordelen of alles nog goed loopt en welke ondersteuning je eventueel nog wenst.  

Coachgesprekken kunnen ook online, bijvoorbeeld via Teams of ZOOM. Deze gesprekken verschillen inhoudelijk niet met de live coachgesprekken alleen ben je thuis in jouw vertrouwde omgeving. 

Ook kan je kiezen voor E-coaching. Deze manier van coaching is volledig via email.  Het kennismakingsgesprek is dan wel een onlinegesprek zodat we elkaar kunnen leren kennen en kunnen kijken of er een klik is. De andere contacten vinden vervolgens via e-mail en op ieder gewenst moment plaats. Ik benader je met dezelfde vragen en geef je dezelfde opdrachten, maar dan schriftelijk via e-mail. 

Na online of E-coaching plan ik follow up calls. Na een aantal weken bel ik je om te kijken of het nog goed gaat en of je nog ondersteuning van mij nodig hebt. 

Tijdens het coachingstraject en  aan het eind van ieder coachingstraject zal ik je vragen om een evaluatieformulier in te vullen. Voor jou om te zien welke stappen je hebt gemaakt. En voor mij handig om te zien wat ik kan verbeteren in mijn coaching. 

Voor therapie spreken we vooraf af hoe we te werk gaan. Het kan zijn dat we zeggen: we gaan eerst 5 gesprekken aan en kijken dan waar we staan. Omdat in therapie het vaak wat diepere gesprekken zijn zou een traject wat langer kunnen worden. Maar dat bepalen we samen. Therapie werkt beter live.

Al onze gesprekken zijn vertrouwelijk en worden niet gedeeld met derden. Ik houd een dossier bij, waarin een samenvatting van onze gesprekken wordt opgenomen. Jouw dossier bewaar ik twee jaar na afsluiten van het coachtraject, waarna het eigenhandig wordt vernietigd. Tussentijds kan (uitsluitend) jij ten alle tijden jouw dossier ten alle tijden opvragen.
Privacy
Annuleren
Afspraken kunnen onder opgaaf van reden tot 24 uur van te voren worden geannuleerd. Indien binnen 24 uur wordt geannuleerd en in geval van ‘no show’ wordt de gereserveerde tijd voor de sessie in rekening gebracht.
SALTED--20.jpg
bottom of page